Wielerboeken

Er is geen sport die meer heroïsche verhalen genereerd dan wielrennen. Verbazingwekkend is het dan ook niet dat er vele boeken geschreven zijn. Hier een overzicht van de vele boeken. Opgedeeld in de volgende categorieën. Boeken over de renners en de tours en boeken over de sport en hoe je beter wordt in wielrenner.

Verhalen over de renners

Boeken van Jean Nelissen

bijbel van de tourJean Nelissen, “De Neel”, is een van de beroemdste wielerverslaggever die Nederland heeft gekend. Zijn kennis over de sport was ongekend, in totaal heeft hij 27 boeken geschreven over de sport, waaronder “De bijbel van de Tour de France”. Daarnaast durfde hij zijn vingers te branden aan lijstjes van de beste wielrenners. Hij heeft zowel ene boek geschreven over de 100 beste Nederlandse als de 100 beste wielrenners in de wereld. (Wil je de top 5 beste van Nederland alvast weten? kijk hier voor beeldmateriaal). Zijn laatste boek is uitgekomen in het jaar dat hij is overleden, 2010, met de titel “Het inrigende wielerleven van Jean Nelissen”. Hij vertelt ronduit over de meest bijzondere ervaringen die hij heeft meegemaakt in de 40 jaar dat hij bij de sport betrokken was.

Bekijk hier de wielerboeken van Jean Nelissen

Wielerboeken van Mart Smeets

lance factor wielerboeken van smeetsNet als Jean Nelissen kan die andere verslaggever, Mart Smeets, er ook wat van als het gaat om het schrijven van wielerboeken. Sinds 1990 komt er bijna ieder jaar wel een boek uit van Mart. De titels van de boeken hebben namen zoals je die van hem mag verwachten. “Rugnummers en ingevette benen”, “Stoempen, snot en sterven”, “De Tour wacht op niemand …”, etc. Zijn boeken hebben verschillende thema’s, soms schrijft hij over 1 wielrenner, zoals de “Lance Factor” over Lance Armstrong. In andere boeken beschrijft hij een stukje wielerhistorie, zoals in “het laatste geel” over de Tour van 1989 waarin Erik Breukink het laatste Nederlandse geel behaalde, en een tour waarin maar liefst 30 Nederlanders meereden. Ook schrijft hij fictieve wielerromans, vaak met hoofdpersoon Stijn Miller, o.a. in de Afrekeing. Een ding hebben de boeken van Mart Smeets gemeen, ze lezen allemaal erg lekker weg en je krijgt de insides van een man die zich al decennia lang in het wielerpeloton beweegt.

Bekijk hier de wielerboeken van Mart Smeets

Pijn is Genot – Jan Siebelink

pijn is genotEen literair wielerboek door Jan Siebelink uit 1992. Schrijver Jans Sieblink is een zeer groot wielerliefhebber, door de jaren heen heeft hij interviews gedaan met o.a. Erik Breukink, Wim van Est, Jan Janssen, Peter Post, Steven Rooks, Jan Siemons, Gert-Jan Theunisse, Johan van der Velde en Joop Zoetemelk. De schrijver schets een menselijk beeld van de renners in het boek. Hij focust voornamelijk op het afzien. “Pijn is genot” betekent dat hard werken tot resultaten zal leiden. De meest renners zijn het hier roerend mee eens, en vullen hun leven zo in.

[adsense]

De Klimmers

de klimmersEen boek waarin 21 van de grootste klimmers (na WOII) worden beschreven, denk aan namen als Lazaridès,Bartali, Coppi, Koblet, Loroño, Bobet, Gaul, Merckx, Ocaña, Van Impe, Herrera, Rooks, Theunisse, Virenque, Pantani en vele anderen. Als je niet kan klimmen kun je namelijk nooit de grootste koers winnen.

Bestellen kan hier

Demarrage In Geluk

Demarrage in geluk – Hugo CampsVoor Elsevier heeft Hugo Camps jarenlang wielrenners geïnterviewd. In “Demarrage In Geluk” zijn 35 van deze interviews/verhalen gebundeld. De interviews hebben plaatsgevonden tussen 1987 en 2007, en zijn vooral met Nederlandse en Vlaamse renners. Hugo Camps is vooral geïnteresseerd in de mens achter de sporter, hierbij schuwt hij ook niet de donkere kant van de sport. Dope, en de roofbouw op het lichaam zijn onderwerpen die veelvuldig besproken worden (alhoewel de renners maar mondjesmaat hierover willen praten). koop het boek hier

Vlaamse Wielerkoppen

vlaamse wielerkoppen“150 jaar Drama en Heroïek”. Het boek Vlaamse Wielerkoppen gaat op zoek naar de wortels van Vlaanderen als wielerland. Waarom is heel Vlaanderen toch zo gek op die koers? Door te kijken naar 35 “koppen” uit de Vlaamse wielerhistorie schets de schrijver een beeld. Dit begint met Jacques-Emile De Beukelaer uit eind 19e tot de groten van nu: Tom Boonen, Frank Vandenbroucke en Johan Museeuw.

kopen kan hier

Onsterfelijke wielerhelden

Onsterfelijke wielerheldenEen ode aan de grote wielrenners, van vroeger tot nu. In het boek vind je korte portretten van 77 renners. De focus ligt niet op de overwinningen, maar de karakters van deze mannen. Vol met prachtige foto’s en goede anekdotes.

Meer info hier

Tourglorie

tourglorieNatuurlijk kan ook een boek specfiek over de Tour de France niet ontbreken. In Tourglorie beschrijft Guido Bindels over de meest bijzondere moment uit de Tour. Van de helden die in 1903 de eerste tour reden in lange broeken en wollen truien, tot aan de teloorgang van Marco Pantani.

Kopen kan hier. Een groot deel van de opbrengst gaat naar Topsport for Life.

Ook nog een tip, de beste sportbiografieen, niet alleen over wielrenners, maar over alle sporters.