Categorie├źn
Informatie

Materiaal, Gewicht en stijfheid bij een Wielrenfiets

Wielrenfietsen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen. Deze materialen bepalen onder andere hoe zwaar je fiets is en hoe stijf het frame is. Een stijf frame is stug, waardoor er minder energie verloren gaat en je harder kunt fietsen. In het algemeen geldt; hoe lichter het materiaal hoe beter. Maar hele lichte fietsen hebben als nadeel dat ze kwetsbaarder zijn. Bovendien heeft een lichte fiets niet altijd een stijf frame.

de belangrijkste materialen zijn in volgorde van zwaar naar licht:

  • Staal werd vroeger veel gebruikt. Het is redelijk stijf maar ook zwaar. Tegenwoordig worden er minder fietsen van staal gemaakt dan vroeger omdat lichte materialen steeds sterker worden.
  • Aluminium is lichter dan staal maar nog wel stevig. Veel fietsen in de beginnende prijsklasse zijn van aluminium.
  • Carbon is het lichtste materiaal maar behoudt wel zijn stijfheid. Fietsen die helemaal van carbon zijn, zijn daarom duurder dan fietsen uit de bovengenoemde categorie├źn.
  • Titanium frames zijn licht en stijf en hebben het vermogen om trillingen te absorberen. Fietsen met een frame van titanium zijn relatief duur.

Er bestaan ook fietsen die verschillende materialen combineren. Je kunt bijvoorbeeld een aluminium fiets aanschaffen met een carbon voorvork. Een carbon voorvork heeft naast een kleine winst in gewicht het voordeel dat het de klappen beter dempt dan een aluminium voorvork. Dit verschilt wel per vork. Ook andere onderdelen zoals tandwielen kunnen worden vervangen door soorten van een lichter materiaal.

Fiets je wedstrijden of ga ja graag de bergen over, dan telt elke kilo en is het de moeite waard om te investeren in licht materiaal. Begin je net met fietsen dan kun je kiezen voor een fiets met een aluminium frame. Dit materiaal is betaalbaar en niet zo kwetsbaar. Het kwaliteitsverschil met een carbon frame is relatief klein als je de prijzen vergelijkt. Je betaalt zo duizend euro meer om te kunnen rijden op een fiets die twee kilo lichter weegt. Bedenk dan hoeveel je kunt besparen op je eigen gewicht.

Online Kopen

Een zeer uitgebreid assortiment vind je bij de volgende online wielerwinkels:

[adsense]