Categorie├źn
Onderhoud

Het schoonmaken van een racefiets

Een goed schoongemaakte fiets slijt langzaam en gaat daarom jaren mee. Het tegenovergestelde geldt voor een vuile fiets. Met name de ketting en de tandwielen slijten hard wanneer er veel vuil op blijft zitten. Het vervangen van deze onderdelen is duur. Het af toe schoonmaken van je fiets loont daarom de moeite en is vrij eenvoudig. Het is een belangrijk onderdeel van fiets onderhoud.

vieze fietsJe begint met schoonmaken van het frame met een vochtige doek (bij voorkeur met wat autoshampoo). Vervolgens maak je de velgen en de spaken schoon. Daarna maak je de tandwielen schoon. Hiervoor kun je dunnen reepjes stof gebruiken. Ook schoenveters of oude tandenborstels werken goed. Om de ketting schoon te maken, houd je een lap om de ketting en draai je vervolgens zachtjes aan de trapper. Dit doe je steeds met een schoon stukje doek tot er geen vuil meer wordt afgegeven. Je kunt hiervoor wasbenzine gebruiken, zolang dat maar niet in de buurt van het achter derailleur komt. Voor het schoonmaken van de ketting bestaan er ook speciale kettingreinigers.

Wanneer alles schoon is, moet de ketting opnieuw worden ingevet. Het beste is om hier teflonolie(spray) voor te gebruiken (het liefst met cyclonen). Als je de ketting goed invet, hoeven andere onderdelen niet te worden ingevet.

bronnen: vanachteren.netfopke

[adsense]